Roetfilter verstopt & vervangen

medium-voorkant-medkar
medium-medkar-autoservice-zwolle
previous arrow
next arrow

Roetfilter verstopt wat nu?

Is uw roetfilter verstopt of toe aan vervanging? Medkar bestaat uit een team dat vakkundig is opgeleid en veel plezier heeft in het repareren en onderhouden van auto’s. Ook als het gaat om het vervangen van een roetfilter.

Wat is een roetfilter?

Het roetfilter zit in het uitlaatsysteem. Uitlaatgassen stromen er doorheen en roetdeeltjes worden opgevangen in ‘kamertjes’ in het filter. Na een poosje raken deze kamertjes vol. Een drukverschilsensor herkent dit door metingen voor en na het filter. Elektronica zorgt er dan voor dat de temperatuur van het uitlaatgas tijdelijk flink wordt verhoogd. Bij temperaturen tussen de 450 en 600 graden Celsius verbrand het roet en ontstaat er as, dat wél uit het filter kan ontsnappen. Dit noemen we ‘regenereren’. Het filter is dan leeg om opnieuw roetdeeltjes op te vangen.

roetfilter vervangen zwolle

Hij doet het niet, hoe komt dat?

Als het filter verzadigd is, zorgt het motormanagement er automatisch voor dat de daarin aanwezige roetdeeltjes verbrand worden. Daarvoor is tijdelijk een hoge temperatuur nodig en om die te bereiken wordt er een klein beetje extra diesel in de cilinder gespoten. We noemen dat het regeneratieproces.

Waardoor slijt een Roetfilter?

Als de omstandigheden ideaal zijn, gaat een roetfilter heel lang mee. ‘Ideaal’ is een flinke rit op de snelweg, waarin het regeneratieproces in één keer perfect wordt uitgevoerd. Auto’s die korte stukjes rijden, zoals stadsverkeer, worden niet warm genoeg, of zijn dat niet lang genoeg. Als niet of onvoldoende wordt geregenereerd, gaat eerst het roetfilterlampje op het dashboard branden. Als de techniek steeds niet de kans krijgt zijn werk te doen, verstopt het filter. De motor kan dan niet meer ‘ademen’ en het vermogen daalt. In de garage is alsnog regeneratie mogelijk, maar dat lukt niet altijd. In het ergste geval moet het roetfilter worden vervangen.

Waar laat ik een Roetfilter maken en wat kost dat?

Biedt het automatische regeneratieproces geen soelaas, dan kan de dealer  het roetfilter reinigen. Lukt dat niet meer, dan zal het vervangen moeten worden.

Vervanging van het roetfilter is niet goedkoop. Reken op een bedrag van minimaal € 1.000. Als het nog gereinigd kan worden, bedragen de kosten circa € 500.

 

Vraag een offerte

Direct weten wat het kost?

Voor de meest voorkomende reparaties en onderhoudsbeurten berekent u de prijs eenvoudig online.

Neem contact met ons op!